Salut Mental Baix Llobregat és una entitat que va néixer el 1996 amb el propòsit d’aconseguir millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen una malaltia mental i ajudar a pal·liar les problemàtiques que d’ella se’n deriven.
Inicialment vam apostar per donar veu a les reclamacions de les famílies i amb el temps hem anat agafant la iniciativa i actualment fins i tot fem atenció directa a persones amb problemàtiques a través dels Grups d’Ajuda Mútua (G.A.M)
En l’actualitat donem suport i atenció a unes 80 famílies.
Quina és la vostra tasca principal?
Principalment donem suport a les famílies des d’una perspectiva pedagògica i amb la intenció que els hi generi un aprenentatge, ajudant a millorar les capacitats de la mateixa família.
Quines activitats destacaríeu?
Ens agrada destacar els grups de familiars organitzats que ens representen als Consells de Serveis Socials i Sanitat i també aquelles que ajuden a generar una incidència favorable als tractaments que ja disposem per a les persones amb problemàtiques.
Qui pot participar en les vostres activitats?
Tothom que ho demani i necessiti una atenció relacionada amb la Salut Mental.
Com s’implica el voluntariat a l’entitat?
La màxima expressió del nostre voluntariat és la mateixa junta directiva, estructurada i acceptada per la Generalitat i els diferents municipis del Baix Llobregat Sud, així doncs, a partir d’aquest ajut/relació generem la nostra vàlua com a activitat de Salut Mental Comunitària.
Què us aporta el voluntariat?
Nosaltres no partim de la idea de voluntariat genèrica; tots ens ajudem entre sí i ajudem a d’altres que viuen la mateixa problemàtica. El que aconseguim amb aquesta voluntat és que la salut mental tingui un escenari molt més correcte.
Una vegada una persona ha assistit diferents vegades als G.A.M, adquireix el rol de persona/familiar experta, i conseqüentment la seva millora personal augmenta.
Quins reptes de futur us marqueu?
Bàsicament, aconseguir eliminar els elements més durs que pateix tota persona que s’ha trobat en aquesta dinàmica. També ens agradaria assolir una societat sense estigmes i millorar la responsabilitat conjunta de tot el context social.
Què li diríeu a una persona que s’està plantejant vincular-se a una entitat o realitzar un voluntariat?
La nostra tasca ajuda a generar sinergies i millorar les problemàtiques derivades de la malatia. Li diríem que s’integri a nosaltres que segur que la seva situació millorarà constantment i ajudarà a millorar la d’altres.